Dalmec tilhulpen bij Arcadel

FAQ overview

Welkom op onze FAQ-pagina! Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over onze Dalmec manipulatoren en onze diensten.

We begrijpen dat je mogelijk vragen hebt en we willen graag zorgen voor duidelijkheid en helderheid. Deze pagina is speciaal ontworpen om je te helpen antwoorden te vinden op veelvoorkomende vragen, zodat je snel en gemakkelijk de informatie kunt vinden die je nodig hebt.

Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Aarzel niet en stuur ons vrijblijvend een bericht. 

  • Hoe vaak moet een tilhulp onderhouden worden?

    We adviseren om de tilhulp of manipulator minstens éénmaal per jaar te laten nazien.

    Je kunt het onderhouden van een tilhulp vergelijken met een wagen: net zoals een wagen na x aantal kilometers een onderhoudsbeurt nodig heeft, dient een manipulator na een hoeveelheid bewegingen nagekeken te worden.

    Door dit jaarlijks te doen, kunnen slijtage-gevoelige onderdelen preventief vervangen worden en storingen vermeden worden. Zo wordt een duurzame werking van de manipulator of tilhulp gegarandeerd.

  • Moet een tilhulp gekeurd worden?

    De wet schrijft voor dat een toestel met een hangende last (hijsen) gekeurd dient te worden, terwijl een toestel dat een last ondersteunt (heffen) niet noodzakelijk gekeurd hoeft te zijn.

    Bij de installatie van onze Dalmec tilhulpen worden alle documenten conform de geldende wetgeving afgeleverd. Standaard laten wij de toestellen niet keuren bij de indienststelling. Indien dit gewenst is, kunnen wij dit voor je regelen.

  • Hoeveel kost een pneumatische tilhulp?

    Omdat al onze tilhulpen of manipulatoren op maat worden ontwikkeld, kunnen wij op voorhand geen richtprijs meegeven.

    Vooraleer wij een gerichte prijsofferte kunnen opmaken, komen we namelijk bij je werkplaats op bezoek om de werkomgeving te analyseren, jouw productienoden in kaart te brengen en de daarvoor gewenste tilhulp te ontwerpen. Afhankelijk van het type toestel, de gewenste bewegingen en manouvres, het gewicht van de last, zal het budget bepaald worden.

  • Wat is de levensduur van een industriële tilhulp?

    Wij verwachten een levensduur tussen de 15 en 20 jaar afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de werkomgeving.

    Onze Dalmec tilhulpen of manipulatoren werken uitsluitend op perslucht waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt, in tegenstelling tot elektrisch aangestuurde toestellen.

    Andere bepalende factoren voor de levensduur van de tilhulpen zijn: de frequentie van het gebruik, de werkomgeving, het uitgevoerde preventief onderhoud.

  • Wat is de terugverdientijd van een pneumatische tilhulp?

    In veel gevallen zien we dat de investering in een Dalmec tilhulp tussen de zes maanden en drie jaar wordt terugverdiend.

    De exacte duurtijd hangt af van allerlei facetten zoals een tijdelijke uitval van werknemers wegens rugklachten, het verstoren van andere bedrijfsprocessen voor de manuele handelingen van collega’s, werkposten die niet ingevuld geraken,...

    Hou er rekening mee dat de handelingen die voorheen door meerdere personen werden uitgevoerd, kunnen met een Dalmec tilhulp of manipulator uitgevoerd worden door één persoon.

  • Kan ik zelf een Dalmec manipulator testen?

    Absoluut!

    Wij raden ten zeerste aan om onze Dalmec manipulatoren of tilhulpen zelf uit te testen in onze showroom in Roeselare. Op deze manier kan je zelf ervaren hoe onze Dalmec manipulatoren werken en welke uitvoeringen en opties er mogelijk zijn voor jouw bedrijfsprocessen.

  • Wat is de levertermijn van een pneumatische manipulator?

    Elke manipulator die wij opleveren, is 100% maatwerk en elk onderdeel wordt in de hoofdfabriek van Dalmec in Italië ontwikkeld. Afhankelijk van de complexiteit van het project, wordt de levertermijn bepaald.

  • Hoe wordt een Dalmec tilhulp gemonteerd?

    Er zijn vijf montage-opties bij onze tilhulpen:

    • Vast in het beton: tijdens het project wordt er meegegeven welke krachten er inwerken op de ondergrond. Zo kunnen we bepalen op welke manier de manipulator verankerd moet worden.
    • Opgehangen aan een vaste structuur.
    • Opgehangen aan een verplaatsbare wagen in een railsysteem.
    • Gemonteerd op een vrijstaande onderplaat: hierdoor kan het toestel verplaatst worden met behulp van een heftruck of transpallet en is er geen nood aan een verankering in de betonplaat.
    • Gemonteerd op een verrijdbare wagen op rails in de vloer.
  • Werkt een pneumatische tilhulp sneller dan de manuele handeling?

    Op het eerste zicht lijkt de manuele repetitieve handeling, uitgevoerd door één van je werknemers, sneller te gaan dan diezelfde handeling uitgevoerd door een tilhulp of manipulator (uiteraard afhankelijk van het product, de omvang en het gewicht).

    Echter is merkbaar dat deze handeling op het einde van de dag trager zal worden. Werknemers worden fysiek moe en verliezen hun energie. De kadans van een pneumatische tilhulp zal gelijk blijven - ongeacht het tijdstip van de dag.

    Moeten er omvangrijke producten verplaatst worden door meerdere operatoren, dan is er een onmiddellijke efficiëntiewinst doordat er slechts één operator, zijnde de pneumatische tilhulp, nodig is om het product te verplaatsen/tillen zonder het werk van de medewerkers te beïnvloeden.

    Een pneumatische manipulator zal op het einde van de rit, over een grotere tijdspanne, efficiënter zijn en minder fysieke klachten aan je werknemers bezorgen. Door een daling aan ziekteverzuim zal je in staat zijn een betere productieplanning op te stellen.

  • Kies ik een tilhulp met een kabel of met een vaste arm?

    Bij Arcadel hanteren we een vaste vuistregel: ligt het zwaartepunt in lijn met het aangrijpingspunt, en zijn de gewichten eerder beperkt, dan kunnen we met een kabelmodel werken. Wil men iets opnemen waarvan het zwaartepunt verder ligt dan het aangrijpingspunt (niet in rechte lijn met de kabel) of wil men een gecontroleerde kanteling uitvoeren van grotere en zwaardere producten, dan adviseren we een toestel met een starre eindarm.

    Daarnaast zijn er nog enkele bijkomende voordelen van een starre eindarm:

    • stabiliteit van het op te nemen product;
    • veiligheid van de operator;
    • grotere ergonomie;
    • ∞ 360° draaien rond de as van de tooling waardoor er meer flexibiliteit is.
  • Wat is het verschil tussen een elektrische takel en een pneumatische balancer van Dalmec?

    Een pneumatische balancer geeft een gecontroleerde en fijnere beweging van het op te nemen product. Een takel werkt traditioneel met één vaste zwenkarm waarin de takel vooruit en achteruit getrokken wordt en de op- en neergaande beweging uitgevoerd wordt door een afstandsbediening.

    Bij een takel zijn de bewegingen aan het uiteinde van de arm eenvoudiger uit te voeren dan kortbij de kolom. Bij een Dalmec tilhulp daarentegen, hebben we een knikarm waarmee perfect lineaire bewegingen kunnen gemaakt worden in het volledige werkbereik (kortbij of ver van de kolom), zonder in te boeten aan soepelheid en veiligheid.

    Een tilhulp is een verlengde van de arm van de operator. De bewegingen kunnen heel intuïtief en precies uitgevoerd worden. Een manipulator wordt alsook eerder gebruikt voor het opnemen, draaien en/of kantelen van producten tot +/-500 kg.

  • Kan een tilhulp gebruikt worden in ATEX zones?

    Jazeker.

    Een pneumatische manipulator (of tilhulpen) van Dalmec kan ingezet worden in ATEX zones. Hiervoor moet er een plaatsbezoek ingepland worden en de juiste zonering doorgegeven worden om de Dalmec manipulator conform te maken. Dit is zowel voor gas als stofomgeving mogelijk.

  • Is een tilhulp inzetbaar in de voedingsindustrie?

    Absoluut.

    Een Dalmec manipulator (of tilhulp) kan gedeeltelijk of volledig in inox uitgevoerd worden. Alle leidingen, kunststofonderdelen, rubber kunnen conform de richtlijnen van de voedingsindustrie toegepast worden.

  • Kies ik voor een Dalmec manipulator met een schoepenpomp of een Venturi systeem voor vacuüm toepassingen?

    Deze keuze hangt volledig af van het op te nemen product en de capaciteit van je persluchtnet.

    De elektrische schoepenpomp op een Dalmec manipulator wordt enkel gebruikt voor het aanzuigen van het product. Alle andere functies (zoals uitbalancering, remmen, veiligheidfuncties,...) worden gestuurd met behulp van perslucht. Door het niet-gebruik van de schoepenpomp kan deze uitgeschakeld worden, maar kan de operator de Dalmec nog steeds gewichtloos bewegen. De tooling blijft met andere woorden mooi in balans.

    Voor zakgoed wordt sneller overgeschakeld op een elektrische schoepenpomp omdat het luchtdebiet groter is en er meer luchtlekken zijn tussen de zuignap en de zak.

    Voor dozen en plaatmateriaal zijn we eerder geneigd een Venturi systeem in te zetten, omdat de zuignappen netter afsluiten op het product. Zo is er minder verlies en is er minder perslucht nodig.

  • Welke gewichten kan ik verplaatsen met een Dalmec tilhulp?

    Onze Dalmec tilhulp of manipulatoren kunnen lasten met een gewicht tot maximum 1.500 kg met een hijshaak verplaatsen.

    De eerder courantere gewichten waarbij een Dalmec tilhulp een efficiëntie winst oplevert, tegenover een traditionele takel of rolbrug, bevinden zich tussen de 5 kg en 500 kg.

    Aan de hand van een plaatsbezoek, bekijken we samen welke handelingen er uitgevoerd moeten worden met welke producten, alvorens we beslissen wat de maximale capaciteit dient te zijn.

  • Kan ik verschillende toolings op één tilhulp combineren?

    Jazeker.

    Dit is mogelijk door het gebruik van een verwisselbaar systeem waarbij toolings voor het opnemen van verschillende producten kunnen worden verwisseld, zonder het gebruik van gereedschap. Het niveau van verwisselbaarheid wordt bekeken in functie van de behoeften van de werkplaats.

  • Waarom zou ik kiezen voor een manipulator vs een andere (goedkopere) oplossing?

    Onze Dalmec manipulatoren (of tilhulpen) worden modulair ontwikkeld en geproduceerd. Hierdoor kunnen onze toestellingen on-site eenvoudig afgeregeld en/of bijgesteld worden.

    Naar aanpasbaarheid en verwisselbaarheid bij breuk of schade, spelen deze modulaire tilhulpen hun troeven uit: slechts een deel van de tooling dient gewisseld te worden en niet de volledige tooling.

  • Kan ik beroep doen op jullie diensten om mijn tilhulp te onderhouden?

    Jazeker.

    Na de installatie van de manipulator, of tilhulp, bieden we een jaarlijks nazicht aan. Voor de planning van het onderhoud nemen wij op jaarlijkse basis contact met je om het onderhoud in te plannen en uit te voeren.

    Ook op bestaande Dalmec manipulatoren voeren we het onderhoud uit op jouw vraag.

  • Moeten we rekening houden met geluidsoverlast met deze tilhulpen?

    Neen.

    Omdat de tilhulpen, Dalmec manipulatoren, op zuivere perslucht werken zijn deze toestellen quasi geluidsarm. In vele gevallen overstijgt het omgevingslawaai ruim het geproduceerde geluid van de manipulator.

  • Wat als de perslucht uitvalt?

    Bij uitval van de perslucht treden de veiligheidsmechanismen in werking samen met het interne buffervat. Samen zorgen ze ervoor dat de operator zijn handeling op een veilige manier kan afronden en het toestel in zijn rustpositie kan terugbrengen.

    Daarnaast kunnen er bijkomende geluidssignalen geïnstalleerd worden zodat de operator voor de volledige uitval gewaarschuwd wordt.

  • Zijn deze type tilhulpen ergonomisch?

    Jazeker.

    Bij de ontwikkeling van elke tilhulp, of manipulator, wordt er heel veel aandacht besteed aan ergonomie en veiligheid. Dit vertaalt zich onder andere in de positionering van de bedieningsknoppen en de intuïtieve manier van het gebruik van het toestel.

    Door ons maatwerk kunnen we optimaal beantwoorden aan alle ergonomische vereisten.

  • Moet er een opleiding gevolgd worden om met deze tilhulpen te werken?

    Bij de installatie van de tilhulp, of manipulator, wordt er een korte opleiding voorzien met enkele tips en tricks voor het correcte gebruik ervan. Bij elke pneumatische manipulator wordt er een uitgebreide handleiding in je gewenste taal meegeleverd.

To page top