Ergonomisch en efficient platen op plooibank draaien, kantelen, en plaatsen met een Dalmec manipulator

Zware lasten behoren tot het verleden

Van zodra de dikte toeneemt, gaat het gewicht van plaatmateriaal en profielen snel crescendo. Heel wat metaalbewerkers hebben dan ook al geïnvesteerd in de pneumatische manipulatoren van Dalmec om voor meer ergonomie, veiligheid en productiviteit op de werkvloer te zorgen. Want in tegenstelling tot met robots krijg je een betaalbare oplossing in ruil, die bovendien heel veel flexibiliteit behoudt. Geen gedoe meer met heftrucks, zelfs de zwaarste gewichten zijn met de pink te tillen en veilig te behandelen, en dat voor allerhande disciplines in metaalbewerking. Thierry Reverse, zaakvoerder van leverancier Arcadel, stelt graag enkele interessante realisaties aan u voor.

[ 10 November 2023 ]

Bij VMT in Wilrijk ontwikkelde Arcadel een pneumatische manipulator op maat voor de plooibank. Ook al was het maar voor één specifieke bestelling. “Een paar keer per jaar maakt het bedrijf een order klaar bestaande uit een onderstel uit een plaat van 4 à 5 mm dik. In totaal gaat het slechts om een beperkt aantal stuks op jaarbasis. Geen project waarin je economisch zou investeren, maar voor de zaakvoerder was de veiligheid van zijn medewerkers prioriteit. Hij hield telkens zijn hart vast wanneer de op maat gesneden plaat naar de plooibank werd gebracht. Het vergde twee heftrucks en heel wat handigheid van de operatoren om vervolgens de juiste plooien te leggen. Maar dit was niet zonder risico.

Perfect synchroon met de plooibank

Een robot zou een te hoog kostenplaatje met zich meebrengen en niet voldoende flexibiliteit toelaten. Maar dit lastige karwei was wel een kolfje naar de hand van de pneumatische manipulator van Dalmec. Arcadel ontwierp een oplossing die de plaat opneemt, 180° kan kantelen en dan in perfecte synchroniciteit met de plooibank de juiste plooi legt.

Reverse: “Van zodra de operator op de pedaal gaat staan, neemt de plooibank het over en kan die alle plooien die nodig zijn aanbrengen. Van zodra de pedaal gelost wordt, neemt de Dalmec manipulator het weer over en zorgt dat zelfs gewichten tot 250 kg betrouwbaar geklemd en flexibel bediend kunnen worden. Er is te allen tijde volledige controle over de plaat. En ligt ze niet helemaal perfect horizontaal, dan zorgt een pneumatisch cilinder aan de zijkant voor een correctie, zodat de plooibank altijd aan de slag kan met een mooie vlakke plaat.

Zwaarste gewichten eenvoudig getild

Voor JB Construct (Lier) leverde Arcadel recent twee nieuwe toestellen voor een vlotte en efficiënte handling van metalen profielen. “De twee nieuwe Dalmecs komen aan het einde van de lijn, om de afgemonteerde profielen in een bak af te leggen. Er doen er ook al dienst vooraan: om de profielen op te nemen met vacuüm en naar de zaagmachine te brengen. Daarnaast worden er ook nog ingezet om, nadat de profielen op maat gezaagd zijn, ze klaar te leggen voor verdere bewerkingen. Het minste dat je dus kunt zeggen is dat de technologie zich hier bewezen heeft.” Een hele resem aan taken dus, waarvan de pneumatische manipulatoren zich betrouwbaar kwijten met behulp van zuignappen die zorgen voor de klemming.

Een opstelling die we in ons Experience Center voorbereid hebben”, vertelt Reverse. “Daar kunnen klanten en toekomstige klanten altijd terecht om de technologie aan het werk te zien en zelf te ervaren hoe efficiënt er nog steeds gewerkt kan worden.

Brede range van stukken altijd veilig verwerkt

Ook voor Team Industries uit Roeselare maken de pneumatische manipulatoren het verschil. “Ze proefden al van gewichtloze handling met een toestel dat tot 100 kg werkte. Ze merken nu een trend naar steeds zwaardere stukken en wilden hun laklijn daarop voorbereiden.” De nieuwe manipulator kan daarom tot 250 kg aan. En dat op de meest flexibele manier.

In functie van waar de openingen zich in de stukken bevinden, kunnen de operatoren de zuignappen flexibel positioneren. We hebben daarvoor met twee aparte circuits gewerkt, waarbij de zuignappen in V-vorm geactiveerd worden, zodat er een hele brede range van producten de revue kan passeren (van 700 x 500 mm tot 2.700 x 1.200 mm). De operator kan zelf kiezen of hij ze beide inschakelt voor een capaciteit tot 250 kg, of dat hij voldoende heeft aan drie zuignappen en 125 kg. En heeft hij bij de zware stukken nog wat extra ondersteuning nodig bij de zijdelingse beweging, dan kan dat met een druk op de knop. Door die pneumatische sturing gebeurt alles in alle veiligheid en in alle ergonomie. En dat is belangrijkste”, besluit Reverse.

En het toestel dat ze reeds hadden? Goed voor de vuilnisbak? Allerminst. Daarvoor vinden ze op een andere plek in de productie een nuttige invulling.

Artikel gepubliceerd in Metaalvak.be - Tekst: Valérie Couplez

Nood aan een ergonomische oplossing op maat van jouw productielijn?

Neem contact met ons op.

To page top