Ik zoek een geschikte pneumatische tilhulp of manipulator voor mijn werkplaats

Arcadel ergonomisch verplaatsen en tillen van gewichten

Pneumatische tilhulpen of manipulatoren zijn waardevolle hulpmiddelen in moderne werkplaatsen. Deze apparaten maken gebruik van samengeperste lucht om objecten te verplaatsen, tillen en positioneren. Ze worden veel gebruikt in diverse industrieën. Pneumatische tilhulpen of manipulatoren bieden verschillende voordelen en verbeteren de efficiëntie en veiligheid op je werkplek.

Omdat wij uitsluitend pneumatische tilhulpen of manipulatoren op maat ontwikkelen, voor een gegarandeerde geschikte oplossing, starten we jouw project steeds met een plaatsbezoek. Zo kunnen we je noden en eisen perfect in kaart brengen. Benieuwd om onze pneumatische manipulatoren eens uit te testen? Kom gerust eens langs in onze showroom.

 • Zijn deze type tilhulpen ergonomisch?

  Jazeker.

  Bij de ontwikkeling van elke tilhulp, of manipulator, wordt er heel veel aandacht besteed aan ergonomie en veiligheid. Dit vertaalt zich onder andere in de positionering van de bedieningsknoppen en de intuïtieve manier van het gebruik van het toestel.

  Door ons maatwerk kunnen we optimaal beantwoorden aan alle ergonomische vereisten.

 • Kan ik verschillende toolings op één tilhulp combineren?

  Jazeker.

  Dit is mogelijk door het gebruik van een verwisselbaar systeem waarbij toolings voor het opnemen van verschillende producten kunnen worden verwisseld, zonder het gebruik van gereedschap. Het niveau van verwisselbaarheid wordt bekeken in functie van de behoeften van de werkplaats.

 • Kan een tilhulp gebruikt worden in een vochtige omgeving?

  Ja, onze Dalmec manipulatoren (of tilhulpen) kunnen volledig of gedeeltelijk gemaakt worden in RVS.

 • Kan een tilhulp gebruikt worden in ATEX zones?

  Jazeker.

  Een pneumatische manipulator (of tilhulpen) van Dalmec kan ingezet worden in ATEX zones. Hiervoor moet er een plaatsbezoek ingepland worden en de juiste zonering doorgegeven worden om de Dalmec manipulator conform te maken. Dit is zowel voor gas als stofomgeving mogelijk.

Arcadel ergonomische manipulatoren kunnen draaien, kantelen en positioneren naar believen

Een geschikt werkbereik voor jouw tilhulp

Dikwijls merken we dat men zo ver mogelijk wil reiken/werken met een tilhulp of manipulator omdat men een referentiekader zoekt met de traditionele zwenkarm/takel. Daar steken de wetten der natuur een stokje voor: de inertie van hun bewegingen hebben hier een negatieve invloed. Bij een Dalmec manipulator speelt dit minder een rol, omdat we werken met een knikarm die halverwege de lengte een bijkomend knikpunt heeft.

Hierdoor zijn de bewegingen soepeler en verlopen deze gecontroleerder. Wij adviseren steeds om het bereik zo kort mogelijk te houden, bijvoorbeeld een straal van drie meter (= werkbereik van zes meter). De Dalmec manipulator draait 360° continue rond de kolom, hierdoor creëert men een groter werkbereik met een beperktere straal. Omdat wij louter manipulatoren op maat maken, starten we je project altijd met een plaatsbezoek, om je van een optimale oplossing te voorzien.

 • Kies ik een tilhulp met een kabel of met een vaste arm?

  Bij Arcadel hanteren we een vaste vuistregel: ligt het zwaartepunt in lijn met het aangrijpingspunt, en zijn de gewichten eerder beperkt, dan kunnen we met een kabelmodel werken. Wil men iets opnemen waarvan het zwaartepunt verder ligt dan het aangrijpingspunt (niet in rechte lijn met de kabel) of wil men een gecontroleerde kanteling uitvoeren van grotere en zwaardere producten, dan adviseren we een toestel met een starre eindarm.

  Daarnaast zijn er nog enkele bijkomende voordelen van een starre eindarm:

  • stabiliteit van het op te nemen product;
  • veiligheid van de operator;
  • grotere ergonomie;
  • ∞ 360° draaien rond de as van de tooling waardoor er meer flexibiliteit is.
 • Hoe vaak moet een tilhulp onderhouden worden?

  We adviseren om de tilhulp of manipulator minstens éénmaal per jaar te laten nazien.

  Je kunt het onderhouden van een tilhulp vergelijken met een wagen: net zoals een wagen na x aantal kilometers een onderhoudsbeurt nodig heeft, dient een manipulator na een hoeveelheid bewegingen nagekeken te worden.

  Door dit jaarlijks te doen, kunnen slijtage-gevoelige onderdelen preventief vervangen worden en storingen vermeden worden. Zo wordt een duurzame werking van de manipulator of tilhulp gegarandeerd.

 • Kan ik beroep doen op jullie diensten om mijn tilhulp te onderhouden?

  Jazeker.

  Na de installatie van de manipulator, of tilhulp, bieden we een jaarlijks nazicht aan. Voor de planning van het onderhoud nemen wij op jaarlijkse basis contact met je om het onderhoud in te plannen en uit te voeren.

  Ook op bestaande Dalmec manipulatoren voeren we het onderhoud uit op jouw vraag.

 • Kan ik zelf een Dalmec manipulator testen?

  Absoluut!

  Wij raden ten zeerste aan om onze Dalmec manipulatoren of tilhulpen zelf uit te testen in onze showroom in Roeselare. Op deze manier kan je zelf ervaren hoe onze Dalmec manipulatoren werken en welke uitvoeringen en opties er mogelijk zijn voor jouw bedrijfsprocessen.

To page top