Dalmec tilhulpen bij Arcadel

Onze realisaties

We zijn trots op onze Dalmec realisaties. Als toegewijd bedrijf hebben we met succes oplossingen op maat ontworpen en geïmplementeerd voor diverse bedrijven, in diverse sectoren. Per project brengen we de behoeften en uitdagingen van bedrijven in kaart en pakken we deze aan door geavanceerde Dalmec-manipulatoren te integreren. Van verbeterde productiviteit tot geoptimaliseerde workflows: ontdek hoe onze manipulatoren waarde hebben toegevoegd.

CEBEO logo

CEBEO

CEBEO, gevestigd in Blandain (Doornik), vormt een essentieel onderdeel van de Sonepar Group en fungeert als marktleider in de elektrodistributie. Het bedrijf opende recent een nieuw, ultramodern distributiecentrum, dat ontworpen werd om te voldoen aan de hedendaagse hoogwaardige logistieke normen. Dit distributiecentrum mochten we uitrusten met drie pneumatische manipulatoren die een geavanceerd niveau van handling en efficiëntie bieden.

Uitdaging

Tweeledige uitdaging 

De uitdaging bij CEBEO was tweeledig.

Voor het omgaan met grote haspels tot 800 kg en het kantelen ervan met een hoek van 90° zochten we een geschikte manipulator. De haspels werden namelijk met het asgat verticaal aangeleverd op een euro pallet, en moesten nadien worden gekanteld en op een stoel met wieltjes worden geplaatst (met het asgat horizontaal) om ze vervolgens in het automatische magazijn te kunnen stapelen en oproepen voor de juiste lengte. Een stevige opdracht om handmatig uit te voeren.

Het tweede luik van de uitdaging betrof het hanteren van pallets met meerdere bobijnen of rollen met kabel die op een rollenbaan werden aangevoerd. De operatoren moesten het gevraagde aantal afnemen en vervolgens op een pallet voor de klant plaatsen. Echter, vanwege het aanzienlijke gewicht van bepaalde rollen of bobijnen tot 100 kg, ontstond er een veiligheids- en ergonomisch probleem bij het handmatig uitvoeren van deze taken.

Pneumatische tilhulp MEGAPARTNER voor CEBEO

Oplossing

Op maat gemaakte industriële manipulatoren

Voor het tillen en kantelen van grote haspels tot 800 kg kozen we bewust voor de MEGAPARTNER manipulator. Ons maatwerkoplossing werd geïmplementeerd in de vorm van een speciale klem met rubber, die de haspel op drie punten vastklemt, hem gewichtloos maakt en pneumatisch kantelt. Deze zijdelingse bewegingen worden ondersteund door een speciale aandrijving op de hoofdas. Dankzij deze strategie was een heftruck niet langer nodig, wat niet alleen de schade aan de kabel verminderde, maar ook de veiligheidsrisico's voor de operators verminderde.

Voor het hanteren van pallets met meerdere bobijnen of rollen met kabel werd het type manipulator Partner Equo ingezet. Een speciale klem werd gebruikt die de rollen of bobijnen als het ware omarmt, waardoor operators de last gewichtloos kunnen verplaatsen en nauwkeurig kunnen positioneren op een pallet.

Dit resulteerde in verbeterde ergonomie en elimineerde het risico op schade aan de rollen of bobijnen.

Gekozen industriële manipulatoren voor CEBEO

 • Dalmec MEGAPARTNER

  De Dalmec Megapartner, met zijn hoogste capaciteit, is ontworpen voor het hanteren en kantelen van zware producten over een groot bereik. Met een indrukwekkende draagkracht tot 1500 kg lijken zelfs zware voorwerpen gewichtloos, dankzij het gebruik van een parallellogram en een draaibare, starre eindarm.

  Op maat gemaakt voor specifieke behoeften, biedt deze manipulator operators de mogelijkheid om met minimale inspanning veilig en ergonomisch te werken.

  Lees meer

 • Partner Equo

  De Dalmec Partner Equo tilt moeiteloos gewichten tot 450 kg schijnbaar gewichtloos op en verplaatst ze met een parallellogram en een draaibare, starre eindarm. Deze constructie maakt opname en kanteling buiten het zwaartepunt mogelijk, terwijl arm en lastopnemer op maat worden gemaakt voor specifieke producten en bewegingen.

  Lees meer

Atlas Copco logo

Atlac Copco

Bij Atlas Copco in Wilrijk zochten we een passende oplossing voor het oliemagazijn. Het doel was tweeledig: enerzijds moesten bidons en anderzijds dozen moeiteloos worden opgenomen. Om deze taak efficiënt uit te voeren, zijn er in totaal drie manipulatoren geïnstalleerd in een gemeenschappelijke loopweg, met een indrukwekkende totale lengte van 27 meter. Deze geavanceerde manipulatoren zijn ontworpen om zowel bidons als dozen met precisie en betrouwbaarheid te hanteren.

Uitdaging

Soepel en efficiënt tillen en plaatsen 

De uitdaging bij deze specifieke toepassing lag in het soepel en efficiënt plaatsen van dozen en bidons in het magazijn. Orderpickers dienden afzonderlijk dozen en bidons op te nemen, waarbij de bidons variërend van één tot drie tegelijk werden verwerkt.

Atlas Copco Posifil manipulator

Oplossing

Posifil manipulator, in hangende en verrijdbare uitvoering

De oplossing voor dit complexe logistieke probleem werd gevonden in de implementatie van de Posifil manipulator, in de hangende en verrijdbare uitvoering. De drie geïnstalleerde toestellen hebben we voorzien van een snel verwisselbaar systeem voor tooling en automatische uitbalancering van het eigen gewicht van verschillende toolings. Deze manipulatoren kunnen zowel een zuigmond- als een hakensysteem ontvangen, en een speciale kar vergemakkelijkt de wisseling tussen de toolings, waarbij schade aan de toolings wordt voorkomen.

De tooling met drie haken beschikt over een slim kliksysteem om 1, 2 of 3 haken naar beneden te brengen, zonder botsingen met omliggende bidons. De manipulatoren zijn manueel verrijdbaar en kunnen individueel bijna de volledige zone bedienen.

Een belangrijk voordeel is het draaipunt in de arm (gecombineerd met de verrijdbare wagen) wat ervoor zorgt dat de manipulatoren de volledige zone kunnen bedienen, ondanks belemmeringen van kolommen tussen verschillende paletten. Dankzij de uitwisselbaarheid van de toolings tussen de drie toestellen kan de klant de werkzone flexibel organiseren zonder de manipulatoren te hoeven aanpassen, wat de efficiëntie en flexibiliteit van het orderpickproces aanzienlijk verbetert.

Gekozen industriële manipulator voor Atlas Copco

 • Posifil Manipulator

  De Dalmec Posifil, uitgerust met een dubbele knikarm en RVS staalkabel, is ontworpen voor het moeiteloos opnemen en verplaatsen van lichte producten tot 140 kg. Met soepele bewegingen binnen een groot werkbereik biedt de Posifil optimale ergonomie en veiligheid, waardoor de operator snel en nauwkeurig kan werken.

  Lees meer

DAF Trucks

DAF

DAF TRUCKS, vrachtwagenfabrikant gespecialiseerd in de productie van commerciële voertuigen, vond in zijn streven naar een geavanceerde en efficiënte productieomgeving, een betrouwbare partner in Arcadel. In het kader van hun nieuwe trimming fabriek in Westerlo, zocht DAF een specialist die diverse truck-onderdelen op een ergonomische, efficiënte en veilige manier kon monteren in of aan de cabine.

Onze rol omvatte de installatie van 16 manipulatoren die met precisie en binnen de vastgestelde TAC-tijden verschillende onderdelen opnemen, nauwkeurig positioneren en veilig loslaten. Deze samenwerking benadrukt onze toewijding aan het leveren van op maat gemaakte oplossingen, die niet alleen voldoen aan de hoogste normen van efficiëntie, maar ook aan de eisen van ergonomie en veiligheid in de productieomgeving van DAF TRUCKS.

Uitdaging

Zorgvuldig tillen en monteren in een zeer beperkte ruimte 

Het delicate proces van het ontkoppelen van de cockpit (dashboard) van het transportframe met vervolgens de montage in de cabine vergt uiterste zorg en vakmanschap. Een extra complicerende factor is de beperkte ruimte tijdens zowel het verwijderen als het terugplaatsen van de cockpit in het frame.

Het draaien naar de bewegende lijn en het nauwkeurig invoegen in de cabine voegen nog een extra laag van uitdaging toe aan dit proces. Deze uitdaging vraagt om een verfijnde coördinatie en precisie om de handelingen soepel en efficiënt uit te voeren, rekening houdend met de beperkte manoeuvreerruimte die beschikbaar is.

DAF industriele manipulator

Oplossing

Uiterst nauwkeurig ontkoppelen en monteren

We ontwikkelden een speciale tooling die nauwkeurig kan worden afgestemd op zowel een rechtse als een linkse cockpit. Verschillende referentiepunten en aangepaste klemmen werden voorzien om de cockpit zeer precies op te tillen. Voor het veilig loskoppelen van de cockpit is een ontgrendelmechanisme geïntegreerd. Om de beperkte ruimte in hoogte tijdens het opnemen te overwinnen, implementeerden we een koersbeperkend systeem binnen een duidelijk afgebakende zone.

De manipulator staat in communicatie met het interne transportsysteem, waardoor het frame alleen kan worden vrijgegeven wanneer de tooling volledig buiten de bewegende zone is. Dit systeem biedt het voordeel van een veilige, precieze en ergonomische opname van een cockpit tot 110 kg. Tijdens de montage in de cabine kunnen operators de cockpit nauwkeurig positioneren, terwijl de manipulator synchroon meebeweegt met de bewegende lijn.

Gekozen industriële manipulator voor DAF Trucks

 • Partner Equo

  De Dalmec Partner Equo tilt moeiteloos gewichten tot 450 kg schijnbaar gewichtloos op en verplaatst ze met een parallellogram en een draaibare, starre eindarm. Deze constructie maakt opname en kanteling buiten het zwaartepunt mogelijk, terwijl arm en lastopnemer op maat worden gemaakt voor specifieke producten en bewegingen.

  Lees meer

Contacteer ons

Meer informatie over één van onze Dalmec manipulatoren voor jouw werkplaats? Of wil je graag onze showroom bezoeken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Je mag binnen de twee werkdagen een antwoord van ons verwachten.

Bekijk de privacy policy.
To page top