Ergonomisch tillen en heffen met pneumatische tilhulp van Dalmec en Arcadel

Ergonomisch werken en productiviteit, perfect in balans

[ 20 March 2024 ]

Revolutionaire technologieën voor een ergonomische werkplek

Een derde van de langdurig zieken is door spier- en rugletsels langer dan een jaar buiten strijd. Nochtans bestaat er vandaag technologie om zware lasten vederlicht te maken. Een mooi voorbeeld zijn de pneumatische hef- en tilhulpen van Dalmec. Samen zorgen we voor oplossingen die aandacht hebben voor ergonomie maar die ook de productiviteit zo min mogelijk in het gedrag brengen.

Ergonomie: een opkomend politiek agendapunt in België en Nederland

De overheid neemt werkgerelateerde gezondheidsproblemen serieus en is vastbesloten om ze aan te pakken. Bovenaan op het lijstje staan spier- en rugletsels, de meest voorkomende boosdoeners die jaarlijks 2,5 miljoen Belgen treffen, goed voor 3 miljard extra aan uitgaven in de gezondheidszorg.

Het kabinet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) werkt aan een koninklijk besluit dat het risico op spier- en rugletsels op het werk gelijkstelt met de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico’s. Dat zou een Europese primeur zijn.

Het toont dat ergonomie steeds hoger op de politieke agenda zal staan. Ook bij ons. In Nederland staan ze daar al verder in. Daar is het inzetten van hef- en tilhulpen bij wet verplicht bij lasten hoger dan 20 kg. Ondanks het gebrek aan zo’n uitgesproken wettelijk kader, zien we hier in België veel goede wil bij bedrijven om werk te maken van ergonomie. Maar het is niet altijd evident om een oplossing te vinden die en werkbaar en efficiënt is en de ergonomie verbetert. Want als dergelijke investeringen niet vanuit de werkvloer gedragen worden, als de mensen denken ‘ik kan het sneller zelf’, dan hebben ze geen nut”, vertelt Thierry Reverse, zaakvoerder bij Arcadel.

Het belang van ergonomie bij repeterende gewichtsmanipulatie

Laat dat nu net de specialiteit zijn van Dalmec en de pneumatische manipulatoren die het in de markt zet. Als officieel verdeler voor België vertalen wij bij Arcadel deze toestellen naar concrete oplossingen die ook werkelijk gebruikt worden in de productie of in het magazijn.

Onze toestellen zullen een doos nooit sneller kunnen opnemen dan een mens. Maar we kunnen wel een goede balans vinden tussen ergonomie en productiviteit”, maakt Reverse zich sterk. “Het zijn immers niet altijd de zwaarste gewichten die voor de meeste schade zorgen, maar de repeterende bewegingen met gewichten die nog net binnen de fysieke capaciteiten liggen. Ook voor gewichten onder de 25 kg is het dus relevant om na te denken over hoe je medewerkers kan ontlasten. Dat lijkt misschien aan het begin van de shift niet zwaar, op het einde van de dag, week, maand of zelfs hele carrière wegen die inspanningen zwaar door.

Ergonomisch maatwerk: onze oplossing voor een gezonde werkomgeving

Het uitgangspunt van Dalmec en Arcadel is niet voor niks maatwerk. We bekijken welke taken onze tilhulpen moeten overnemen en in welke omgevingen ze terechtkomen. Het is de bedoeling dat onze pneumatische manipulatoren eigenlijk zo weinig impact hebben op de job van de mensen. Dat ze hetzelfde kunnen blijven doen, maar dan zonder de lasten en alle gezondheidsproblemen die daaruit kunnen voortkomen.

Vaak komen die vragen pas na de uitval van een medewerker op onze bureau terecht, maar we merken gelukkig dat bedrijven steeds vaker preventief nadenken over de belasting van hun medewerkers. Als een bedrijf een nieuwe werkpost wil inrichten, praten we graag mee over hoe dit zo ergonomisch mogelijk kan.

Hoe vroeger in het proces, hoe budgetvriendelijker de eindoplossing meestal is.

Van micro tot mega: de veelzijdigheid van Dalmec en Arcadel's tilhulpen

Met een brede waaier aan mogelijkheden slagen we er samen met Dalmec telkens in om voor heel verschillende toepassingen goed werkbare oplossingen voor te stellen. Onze range beslaat vijf toestellen – van klein naar groot zijn dat:

Die laatste kan tot 1.500 kg tillen in functie van de bewegingen die hij moet maken en het gewenste werkgebied. Het mooie is dat er ook verschillende configuraties zijn, een standaardvloeropstelling maar evengoed te bevestigen aan het plafond of aan een railsysteem. Daarmee kan je de reikwijdte van zo een oplossing enorm uitbreiden, of kan één toestel twee machines bedienen. Maar je kan vooral zorgen voor een oplossing op maat, zodat de toestellen effectief gebruikt worden.

Daar draait het allemaal om.

Het is de bedoeling dat we zo weinig impact hebben op de job van de mensen. Dat ze hetzelfde kunnen blijven doen, maar dan zonder de lasten. 

Benieuwd om de tilhulpen op eigen houtje uit te proberen? Contacteer ons voor een bezoekje aan onze showroom

Neem contact met ons op

Het zijn niet altijd de zwaarste gewichten die voor de meeste schade zorgen, maar de repeterende bewegingen met gewichten die nog net binnen de fysieke capaciteiten liggen. Dalmec en Arcadel zorgen samen voor oplossingen die aandacht hebben voor ergonomie maar die ook de productiviteit zo min mogelijk in het gedrag brengen.

Contacteer ons, we bekijken met plezier de ergonomische mogelijkheden op maat voor jouw werkplaats.

Bekijk de privacy policy.
To page top