arcadel close up industriële manipulator

Kies de juiste manipulator: starre arm vs. dubbele kabel

Bij Arcadel begrijpen we dat de keuze van de juiste manipulator cruciaal is voor de efficiëntie en veiligheid van jouw productieprocessen. Vandaag willen we twee van onze populaire Dalmec systemen vergelijken: de starre arm en de dubbele kabel.

Beide hebben unieke voordelen en toepassingen, maar welke is de juiste keuze voor jouw specifieke situatie?

[ 12 June 2024 ]

Wat is een manipulator met starre arm?

Een manipulator met een starre arm is een type industriële manipulator die wordt gebruikt om uiteenlopende lasten te verplaatsen, te tillen en te positioneren. De "starre arm" verwijst naar de vaste, niet-flexibele structuur van de eindarm van de manipulator. Dit biedt verschillende voordelen in termen van stabiliteit, precisie en controle.

Wat is een manipulator met dubbele kabel?

Een manipulator met een dubbele kabel is een type industriële manipulator dat gebruikmaakt van twee kabels om lasten te tillen, te verplaatsen en te positioneren. In tegenstelling tot manipulatoren met een starre arm, is er meer bewegingsvrijheid van de last tijdens het bewegen. Deze manipulatoren maken gebruik van twee kabels, vervaardigd uit hoogwaardig INOX (roestvrij staal), wat zorgt voor extra veiligheid en duurzaamheid.

Dankzij de corrosiebestendige eigenschappen van INOX zijn de kabels bestand tegen schade, corrosie en andere vormen van aantasting, zelfs in veeleisende industriële omgevingen. Dit verhoogt niet alleen de levensduur van de manipulator, maar zorgt ook voor een betrouwbare en veilige werking.

Kunststof gietvormen draaien, kantelen en positioneren met Dalmec tilhulpen

Hoe bepaal je de geschikte tilhulp voor jouw werkplaats?

Het begrijpen van het verschil tussen manipulatoren met een starre arm en manipulatoren met dubbele kabels is essentieel voor het maken van een weloverwogen keuze voor je werkplaats. Terwijl de ene manipulator, zijnde de starre arm, zich richt op stabiliteit en nauwkeurigheid bij het tillen van zware lasten, biedt de andere, zijnde de dubbele kabel, meer bewegingsvrijheid en eenvoudigere handelingen.

Bij het evalueren van de juiste optie voor je werkplaats zijn enkele cruciale factoren van belang, nl.:

 • De last die gemanipuleerd moet worden.
 • De handelingen die moeten uitgevoerd worden.
 • De omgeving waar de manipulator in tewerkgesteld wordt.

De manipulator met een starre arm biedt stabiliteit, gecontroleerde beweging en precisie bij het opnemen, verplaatsen en positioneren van de last. Deze bewegingen zijn gecontroleerd, wat vooral gunstig is bij complexe taken waar precisie van groot belang is. Aan de andere kant biedt de manipulator met dubbele kabel meer bewegingsvrijheid en vereenvoudigde handelingen, vooral bij het opnemen, verplaatsen en vervolgens lossen van de last.

Het accent ligt op de nauwkeurige beweging, zelfs in complexe situaties, die kenmerkend is voor de starre arm. In tegenstelling hiermee gaat het bij de dubbele kabel vooral om het soepel opnemen en verplaatsen van de last, waarbij een zekere mate van beweging geoorloofd is.

Bobijnen kantelen en ergonomisch tillen met Dalmec tilhulp

De last

Bij het kiezen tussen een tilhulp met dubbele kabel en een tilhulp met starre arm is het essentieel om rekening te houden met het gewicht van de last die moet worden getild. Manipulatoren met dubbele kabel hebben over het algemeen een beperktere capaciteit tot 200 kg, terwijl manipulatoren met een starre arm aanzienlijk meer kunnen tillen.

Daarom is het belangrijk om te beoordelen of het gewicht van de te hanteren last binnen het bereik van de gekozen manipulator valt. Bovendien moet er ook rekening worden gehouden met:

 1. het eigen gewicht van de tooling die de last opneemt;
 2. hoe complexer de tooling, en bijgevolg het eigen gewicht ervan, hoe sneller er voor een starre arm gekozen wordt. Aanvullende toevoegingen aan de tooling brengen automatisch extra gewicht met zich mee, wat van invloed kan zijn op de totale capaciteit van de manipulator.

Kan alles met een veiligheidshaak opgenomen worden, dan is de keuze tussen beide types vrij. 

De uit te voeren manipulatie

Naast het gewicht van de last, is ook de aard van de manipulatie die moet worden uitgevoerd een belangrijke overweging bij het kiezen tussen een manipulator met dubbele kabel en een manipulator met starre arm.

Hoe verder het zwaartepunt van de last zich bevindt vanaf de bevestigingspunten van de kabels, des te minder precies en effectief een tilhulp met dubbele kabel zijn werk kan uitvoeren. In dergelijke gevallen kan een manipulator met starre arm voordelen bieden, omdat deze meer stabiliteit, precisie en nauwkeurigheid biedt, vooral bij het hanteren van lasten met een verder verwijderd zwaartepunt of een variabele positie van het zwaartepunt.

Rol ergonomisch tillen en heffen met dalmec manipulator

Bijvoorbeeld: het verticaal oppakken van een rol met folie en deze dan 90° kantelen naar een horizontale positie vereist een starre arm. Deze tooling hangt namelijk altijd stabiel en voert de kanteling effectief uit, zelfs wanneer het zwaartepunt ver weg verschuift van onder de bediening.

Voor eenvoudige handelingen zoals het optillen of verplaatsen van een last naar een andere locatie, kan een manipulator met dubbele kabel echter voldoende zijn.

Arcadel tillen en heffen van lasten met dubbele kabel manipulator

De omgeving en zijn belemmeringen

Een laatste, maar zeker niet minder belangrijke, factor bij het maken van de juiste keuze is de omgeving en eventuele belemmeringen waarmee je te maken krijgt. Beiden type tilhulpen hebben een flexibel karakter, al is het bij omgevingen met beperkingen zoals smalle doorgangen of complexe werkruimtes van belang de juiste keuze te maken.

Het kabelmodel biedt het voordeel dat beide armen altijd netjes horizontaal blijven, wat een ideale tiloplossing biedt wanneer de last van bovenaf opgenomen moet worden. De kabel moet er immers kunnen passeren. De consistente horizontale positie van de arm maakt deze tilhulp in staat om over andere machines te bewegen terwijl de last op en neer gaat, waardoor flexibiliteit wordt geboden in het bewegingsbereik.

Aan de andere kant, maakt de tilhulp met starre arm het mogelijk om stukken op moeilijk bereikbare plaatsen op te nemen en te positioneren. Dankzij de rigide constructie kan de arm de last ergens in of onder door brengen. Hierbij houden we rekening met de beschikbare ruimte in hoogte en met mogelijke obstakels zoals machines. Wanneer de last op en neer beweegt, volgt de arm deze beweging, waardoor een gecontroleerde beweging mogelijk is.

Samengevat: de verschillen tussen een tilhulp met starre arm en tilhulp met dubbele kabel

Manipulator met starre arm

 • Toegelaten til- en hefgewicht: van 5 kg tot 1.500 kg
 • Stabiliteit & precisie: zeer hoog
 • Beweeglijkheid van de last tijdens manipulatie: beperkt

 

Manipulator met dubbele kabel

 • Toegelaten til- en hefgewicht: van 5 kg tot 200 kg
 • Stabiliteit & precisie: gemiddeld
 • Beweeglijkheid van de last tijdens manipulatie: zeer hoog

Hoe bepaal je de geschikte tilhulp voor jouw werkplaats?

Bij het kiezen van de juiste tilhulp voor jouw werkplaats is het essentieel om te erkennen dat elke last en elke werkruimte zijn eigen specifieke en unieke behoeften heeft. Het maken van de juiste keuze gaat verder dan alleen het evalueren van het gewicht van de te tillen last. Het is een complex proces waarbij verschillende factoren, zoals de aard van de manipulatie, de omgeving en eventuele belemmeringen, een cruciale rol spelen.

Bij Arcadel begrijpen we dat het vinden van de perfecte oplossing voor uw specifieke behoeften van het grootste belang is. Daarom zijn we gepassioneerd in het leveren van ergonomische en op maat gemaakte Dalmec oplossingen die voldoen aan jouw unieke vereisten.

Op eigen houtje één van onze manipulatoren uitproberen?

Contacteer ons

Ons team staat klaar om je te begeleiden en te adviseren bij het selecteren van de juiste tilhulp die je werkprocessen optimaliseert en de werkomgeving veiliger en efficiënter maakt.

Neem vandaag nog contact met ons op, en laat ons samen werken aan het vinden van de perfecte tiloplossing.

Bekijk de privacy policy.
To page top